مردم و مسؤولان باید در حوزه مصرف بهینه آب ورود پیدا کنند

ساخت وبلاگ
استاد دانشگاه صنعتی اصفهان با تأکید بر اینکه صنعت و کشاورزی کشور گوی سبقت در مصرف بیش ‌از حد آب را از همدیگر برده‌اند، گفت: جمعیت امروز کشور ما خیلی بیشتر از گذشته نیازمند آب است.

حمیدرضا صفوی، رئیس پژوهشکده آب و فاضلاب دانشگاه صنعتی اصفهان ظهر امروز در حاشیه همایش ویژه آب با موضوع مصرف بهینه در سالن جلسات فرمانداری شهرستان شاهین‌شهر و میمه در گفت‌وگوی اختصاصی با پایگاه خبری صدای جویا، اظهار کرد: کشور ایران امروزه بر روی کمربندی خشکی قرار گرفته که این کمربند خشک به دلیل افزایش جمعیت و نیاز هر چه بیشتر به آب هر روز در حال خشک و خشک‌تر و یا کم آب‌تر شدن است.

وی با بیان اینکه اگر کمی عمیق‌تر یا دراز مدت‌تر به این فاجعه بزرگ یعنی تا سال ۲۰۵۰ به این مساله بسیار مهم نگاه کنیم نشان می‌دهد که هر سال از میزان بارندگی‌ها کمتر می‌شود. افزود: هم اکنون‌که نزدیک اواسط آذرماه ۱۳۹۶ قرار داریم به‌خوبی شاهد هستیم که تاکنون چند میلی‌متر باران بیشتر در استان اصفهان نباریده است و این یعنی زنگ خطر!

استاد دانشگاه مهندسی عمران، صنعتی اصفهان در ادامه با بیان اینکه کاهش بارندگی‌های سالیانه نشان می‌دهد که در منطقه ما بین ۲۰ تا ۴۰ درصد منابع آبی ما نیز در حال کم شدن هست، گفت: اگر در سطح کل دنیا به این اتفاق نگاه کنیم برخی از کشورها به دلیل جمعیت یا اقلیمی که دارند سالیانه به ازای هر نفر ۳۹۲۰ مترمکعب آب وجود دارد درحالی‌که این رقم در ایران ۱۶۵۰ مترمکعب و در اقیانوسیه ۶۵۰۰۰ هزار مترمکعب آب وجود دارد یعنی ۴۰ تا ۵۰ برابر کشور ما!

صفوی تصریح کرد: این رویدادها نشان می‌دهد درحالی‌که برای هر نفر ۶۲۱۰ مترمکعب آب تجدید پذیر هست این یعنی تقریباً یک‌پنجم آب شیرینی که در دنیا هست. بنابر این شرایط ما به‌گونه‌ای هست چندان نمی‌شود روی آن حساب باز کرد.

وی تأکید کرد: اگر استاندارد اجازه مصرف ۴۰ درصد منابع آبی کشور را داریم اما می‌بینیم این‌گونه نیست و در واقع داریم ۸۶ درصد آب خود را مصرف می نمائیم. در حالی که قرار بود ۴۰ درصد آبی که سالیانه به منابع آبی ما اضافه می‌شود مصرف شود.

رئیس پژوهشکده آب و فاضلاب دانشگاه صنعتی اصفهان بیان داشت: این اتفاقات در حال دادن هشدارهای بسیار مهمی است که ما وظیفه‌داریم به آن توجه کنیم. در شرایط خشک که ۱۳۵ میلیارد مترمکعب آب داریم نزدیک به ۹۰ درصد آن آب‌های سطحی و مابقی آب‌های زیرزمینی هست.

وی با بیان اینکه ما سالیانه تغذیه ۴۵ میلیارد مکعبی آب داریم درحالی‌که مصرفی ما بیش از ۶۵ میلیارد مترمکعب هست، تصریح کرد:‌ این آمار و ارقام به‌خوبی نشان می‌دهد که ما ایرانی سالیانه نزدیک به ۱۰ میلیارد مترمکعب اضافه برداشت آب داشته‌ایم.

صفوی اظهار داشت: این اضافه برداشت‌ها موجب شده است که سطح آب هر روز در کشور پایین و پایین‌تر برود. کیفیت آب کاهش پیدا کند، آب‌ها لب‌شور می‌شوند، رودخانه‌ها و تالاب‌ها هر روز در حال خشک شدن هستند و این مثال کسی که هزینه‌های مصرفی‌اش بیشتر از درآمدی که دارد هست.

وی با بیان اینکه در سال ۱۳۰۰ نزدیک به ۱۲ میلیون نفر بودیم و در سال ۱۳۹۶ این جمعیت نزدیک به ۸۰ میلیون نفر رسیده است. گفت: جمعیت امروز کشور ما خیلی بیشتر از گذشته نیازمند آب است؛ یعنی اگر در گذشته نزدیک ۱۰۰ لیتر برای هر نفر آب کافی بود امروز این مقدار به بیش از ۲۱۰ لیتر رسیده است.

استاد دانشگاه مهندسی عمران، صنعتی اصفهان با تأکید بر اینکه صنعت و به‌خصوص کشاورزی ما در حوزه مصرف آب گوی سبقت را از همدیگر برده‌اند، خاطرنشان کرد: این اوضاع‌واحوال پیش‌آمده موجب شده است که سرانه مصرف آب یا همان خط قرمز به‌شدت کاهش یابد.

وی ادامه داد: با توجه به آماری که از سال ۱۳۲۷ تا هم‌اکنون داریم میزان بارش‌ها در کشور ۱٫۱ دهم میلی‌متر کاهش‌یافته و ۵٫۴ میلی‌متر نیز تبخیر آب زیاد شده است. این موضوع همان فشاری هست که هم اکنون بر روی منابع آبی ما وارد شده است.

صفوی با تأکید بر اینکه هر سال نیز ۴٫۱ دهم درصد دمای هوا افزایش یافته است، گفت: ممکن است عده‌ای خیال کنند که این ۴٫۱ دهم درصد رقم قابل‌توجهی نباشد اما در واقع این طور نیست و این اتفاق مثال کسی هست که به علت بیماری مثلاً ۳۷ درجه تب او افزایش یافته و هر دفعه نیز رقمی به آن افزوده می‌شود که بسیار نگران‌کننده است.

وی اظهار کرد: زمانی در نهادها و ادارات بیان می‌کردند که آب محور توسعه، بعد گذشت چند مدت اعلام کردند که آب کلید توسعه هست و هم‌اکنون آب شده محرومیت توسعه!

رئیس پژوهشکده آب و فاضلاب دانشگاه صنعتی اصفهان با بیان اینکه بیشترین تکیه آب در شهرستان شاهین‌شهر و میمه بر روی استفاده از منابع زیرزمینی از جمله قنات‌ها و چاه‌هاست، متذکر شد: اگر نگاهی به ۶۰۹ منطقه مطالعاتی کشور بکنیم نزدیک به ۲۹۴ منطقه آن ممنوعه است؛ یعنی اجازه هیچ‌گونه برداشت آب زیر زمینی در این مناطق ممنوعه داده نمی‌شود.

وی تأکید کرد: اگر نگاه کنیم به تعداد چشمه‌ها، چاه‌های عمیق و قنات‌هایی که وجود دارد خواهیم دید فقط چاه‌ها ۳۴٫۴ و ۱۲٫۵ میلیون مترمکعب، چشمه‌ها ۱۷٫۴ و قنات‌ها ۶٫۳ میلیون متر مکعب آب تخلیه می‌کنند این همان ۶۵ هزار میلیارد مترمکعبی است که مجموعاً در حال برداشت از آب‌های زیرزمینی هستیم. در حالی که استاندار ما ۴۷ هزار میلیارد مترمکعب می‌باشد.

صفوی با بیان اینکه نزدیک به ۶۵ هزار چاه مجاز و غیرمجاز در کشور وجود دارد، گفت: اصفهان جزء مناطقی هست که در استفاده از منابع آبی آن محدودیت وجود دارد.

وی ادامه داد: هرساله وزارت نیرو آمار استان‌هایی که بیشتر آب‌های زیر زمینی را استخراج کرده‌اند منتشر می‌کند که استان اصفهان پس از استان‌های خراسان رضوی، فارس و کرمان در دهه اخیر، بیشترین برداشت بی‌رویه از سفره‌های آب زیرزمینی داشته است یعنی نزدیک به ۳۵۵ میلیون مترمکعب اضافه برداشت داشته‌ایم.

استاد دانشگاه مهندسی عمران، صنعتی اصفهان تأکید کرد: در این ۲۰ سال گذشته نزدیک به ۱۳۰ میلیارد مترمکعب اضافه برداشت در حوزه آب‌های سطحی و زیرزمینی داشته‌ایم که این اتفاق نگران‌کننده است و نسل آینده را به‌شدت تهدید می‌کند.

وی با بیان اینکه چاه‌های مجاز و غیرمجاز به‌شدت اضافه برداشت دارند، بیان داشت: این اتفاق باعث می‌شود که سطح آب زیرزمینی به‌شدت کاهش و زمین‌ها نشست پیدا می‌کند.

صفوی به پدیده لوله زایی در کشور نیز اشاره کرد و گفت: پدیده افزایش لوله زایی در کشور نشان از کاهش سطح آب و نشست زمین است؛ و وزارت نیروها اعلام کرد که حوضه آبریز اصفهان و گاوخونی با ادامه کاهش شدید بارندگی و برداشت‌های بی‌رویه از سفره‌های زیرزمینی تا سال ۱۴۰۰ یکی از حوضه‌های پرتنش آب در کشور خواهد شد.

وی تصریح کرد: با این اوضاع و احوال وضعیت آب در کشور، باید به فکر نسل آینده هم باشیم. هم اکنون ما دیگر قادر نخواهیم بود انتقال حوزه‌ای آب یعنی از مکانی به مکان دیگر داشته باشیم. بلکه الان به فکر تکنولوژی شیرین کردن آب افتاده‌اند و فردا بدون شک نیز از آب تصفیه‌شده پساب فاضلاب برای مصرف شرب استفاده خواهیم کرد.

استاد دانشگاه صنعتی اصفهان با تأکید بر اینکه در حوزه مدیریت مصرف آب بسیار ضعیف عمل کرده‌ایم، بیان کرد: الآن در حوزه مدیریت تقاضا و مصرف باید پاسخ داد آب همینی که هست و باید با آن ساخت.

این خبر در حال تکمیل شدن است…

انتهای پیام/ج

.:همه باهم صدای کرد:....
ما را در سایت .:همه باهم صدای کرد:. دنبال می کنید

برچسب : مسؤولان, نویسنده : 6sedayekurd5 بازدید : 92 تاريخ : پنجشنبه 16 آذر 1396 ساعت: 15:30